هجدهمین اجلاس هیات عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با حضور اعضای هیئت مدیره نظام مهندسی ساختمان استان ها، در روزهای چهارشنبه و پنچ شنبه سی و سی و یکم مرداد ماه در استان اردبیل برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان چهارمحال و بختیاری ، مراسم افتتاحیه اجلاس هجدهم ؛ روز سه شنبه سی مرداد ماه با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی ، نعمت زاده وزیر صنعت ، معدن و تجارت و اکبر ترکان رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در سالن اجتماعات ولایت شهر اردبیل برگزار شد.
معاون اول رئیس جمهور در این اجلاس در سخنانی به موضوعات مختلفی از جمله اهمیت دستیابی به توافق هسته ای ، لزوم تلاش در راستای خروج بازار مسکن از رکود ، ضرورت آموزش و ارتقاء دانش فنی مهندسان و تلاش برای ایجاد ظرفیت های جدید اشتغال برای مهندسان در بازراهای داخلی و خارج از کشور اشاره کردند که اهم این سخنان به شرح ذیل می باشد.
یکی از اتفاقات مهمی که در دولت تدبیر و امید رخ داده ، توافق بدست آمده در مذکرات هسته ای است.
در این مذاکرات شاهد پیروزی منطق بر زور و تحریم بودیم و سرانجام جهانیان به احترام ملت بزرگ ایران به پا خواستند و در برابر استقامت آنان سر تسلیم فرود آوردند.
تیم مذاکره کننده هسته ای در طول 23 ماه با تلاش و کوشش خود به موفقیت دست یافت که این توفیق را بیش از هر چیزی مرهون استقامت ملت ایران ، هدایت های داعیانه رهبر معظم انقلاب و تدبیر و مدیریت رئیس جمهور و از همه مهمتر عنایات خاصه الهی بوده است.
ایران در این مذاکرات نشان داد که نه تنها در جنگ ؛ بلکه بر جنگ هم می تواند غلبه کند چرا که خیلی ها در دنیا می خواستند اینگونه وانمود کنند که موضوع هسته ای ایران راهی به جز جنگ و درگیری ندارد ؛ اما قدرت فن مذاکره و دیپلماسی ایران چیز دیگری را ثابت کرد.
برخی از کشورها تصور می کردند که می توانند با محدود کردن ایران با ابزارهای تحریم و تهدید از پیشرفت های ایران جلوگیری کنند ؛ اما این مذاکرات به دنیا نشان داد که ایران نه تنها از مسیر خود عقب نشینی نخواهد کرد ، بلکه از حقوق خود در راستای پیشرفت و اعتلای کشور دفاع و از آن بهره خواهد برد.
ایران در مذاکرات هسته ای توانست تفاهم را بر تخاصم و برتری مفاهمه را بر منازعه به عنوان یک روش اصولی در دنیا امروز به اثبات برساند.
دولت افتخار می کند که در نیمه شروع فعالیت خود به مهمترین وعده اش در زمینه حل و فصل موضوع هسته ای عمل کرده است.
امروز کسی که از توافقنامه هسته ای ایران ناراحت است ؛ نتانیاهو و رژیم صهیونیستی است و تلاش می کنند به هر قیمتی شده مانع از این موفقیت بزرگ ایران شوند ، اما آنها باید بدانند که بازنده این رویداد هستند.
توافق هسته ای پایان کار نیست و امروز وارد دوره جدیدی شده ایم که با همدلی و همزبانی بین دولت و ملت و همچنین نخبگان جامعه و نهادهای مدنی می توان برای رفع مشکلات کشور اقداماتی انجام داد.
امروز دولت برای رونق بخشی به اقتصاد کشور تلاش می کند و نیازمند افزایش سرمایه های اجتماعی ، مبارزه با فساد ، کاهش آسیب پذیری های اجتماعی ، تقویت و حفظ وحدت و انسجام ملی و گسترش اخلاق و امید است و ما می توانیم در میثاقی مشترک کشور را بسازیم و این امر شدنی است.
رونق بخشی به اقتصاد یکی از اولویت های اصلی کشور در سال جاری است و بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی امروز یکی از معضلات کشور است که جوانان انتظار دارند؛ دولتمردان با برنامه ریزی درست گام هایی در مسیر ایجاد اشتغال بردارند و آینده ای روشن برای آنان ترسیم کنند.
بخش مسکن و ساخت و ساز به عنوان یکی دیگر از پیش برونده های اقتصاد کشور مطرح هستند و صنعت ساختمان در زمینه اشتغال هم مهم است و فعال شدن ساخت و ساز در کشور ؛ فعال و پویا شدن صنایع وابسته متعددی را به دنبال خواهد داشت.
در اوایل انقلاب مصالح ساختمانی از خارج از کشور تامین می شد ، اما خوشبختانه امروز شاهدیم که بسیاری از مصالح اصلی ساختمان همانند سیمان و فولاد در داخل کشور تولید می شود و امروز با حجم انبوهی از این کالاها در انبارها مواجه هستیم.
یکی از علل عدم تحقق رونق اقتصادی کاهش بودجه های عمرانی کشور است .
در سالهای گذشته بیش از دو میلیون و 300 هزار بشکه نفت صادرمی کردیم که با اعمال تحریم ها این میزان به یک میلیون بشکه کاهش یافته است.
قیمت نفت هم از 100 دلار به نصف کاهش یافت و در واقع در آمدهای کشور در سه سال گذشته به 25 درصد رسید و از طرفی نیز با افزایش حجم دولت مواجه بودیم که هزینه های جاری آن ، بخش عظیمی از بودجه کشور را به خود اختصاص داده است.
سیاست دولت در این شرایط اقتصادی فعلی واگذاری طرح های نیمه تمام به بخش خصوصی است و بودجه عمرانی با واگذاری طرح های نیمه تمام در کشور به بخش خصوصی افزایش خواهد یافت و در این زمینه معتقدیم که می بایست سیاست های عالمانه ، کارشناسانه و بدور از هر اقدام عجولانه ای اتخاذ شود .
یکی از سیاست های دولت آن است که بخش مسکن به سرعت از رکود خارج شود که در این راستا جامعه مهندسان و نخبگان نقش مهمی برعهده دارند و باید به دولت در این زمینه کمک کنند که در این صورت با رونق بخش مسکن ، بخشی از معضل بیکاری و اشغال مهندسان نیز حل خواهد شد.
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی دیگر سخنران این اجلاس بود که وی نیز در سخنرانی خود به مواردی از جمله اهمیت جایگاه سازمان نظام مهندسی ، انتقاد از عدم تناسب بین ورودی های رشته های مهندسی به دانشگاه ها با میزان نیاز جامعه به متخصصان این رشته های هفتگانه مهندسی ، ضرورت خروج صنعت ساختمان از رکود فعلی ، اصلاح نظام توزیع کار در نظام مهندسی و تلاش برای صدور خدمات فنی و مهندسی اشاره کرد که برخی از اهم مطالب آخوندی به شرح ذیل می باشد.
سازمان نظام مهندسی ساختمان در کشور ؛ با بیش از 300 هزار نفر عضو بزرگترین سازمان مهندسی در کشور است که هفت رشته مهم مهندسی در حوزه صنعت ساختمان در این سازمان عضویت دارند.
این سازمان در واقع تنسبق امور مهندسان در کشور را بر عهده دارد و در راستای اعتلای جامعه مهندسین فعالیت می کند.
ایران بر روی گسل زلزله قرار دارد و در سالهای اخیر نیز رشد شهرنشینی در کشور رو به افزایش یافته است و در حال حاضر ، هزار و 300 شهر در کشور وجود دارد که این تعداد نشان از رشد شهرنشینی در کشورمان است که کلیه مسائل فنی مرتبط با ساخت و ساز و در واقع اقدامات مهندسی در این شهرها زیر نظر سازمان نظام مهندسی ساختمان است.
از زمانی که قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان به تصویب رسید تا به امروز 19 مبحث مقررات ملی ساختمان تدوین شده و در سال گذشته نیز ویرایش چهارم آیین نامه زلزله در کشور به تصویب رسید و این نشاندهنده آن است که مفهموم مهندسی در کشورمان در حال گسترش است.
امروز وظیفه سازمان نظام مهندسی ساختمان بسیار خطیر است که در این راستا جا دارد با ارتقاء دانش فنی مهندسان امکان رقابت در عرصه فنی و مهندسی با سایر کشورها را پیدا کنیم.
در سالهای اخیر به دلیل مشکلات اقتصادی که مردم با آن دست به گریبان بودند آمارهای صدور پروانه ساختمانی رو به کاهش بوده است.
امیدواریم در دوره اقتصادی جدید و با تسلط دولت بر تورم و رکود شاهد شکوفایی صنعت ساختمان در کشور باشیم که در این صورت شاهد ایجاد ظرفیت های جدیدی برای اشتغال مهندسان خواهیم بود.
در حال حاضر توزیع کار در بین مهندسان به صورت اداری صورت می گیرد و این بدان معنا است که رقابت وارد بازار مهندسان نشده است که امیدواریم بتوان با ایجاد فضای اقتصادی بهتر ، نظام توزیع نیز مورد بازبینی قرار گیرد.
در نظام فعلی توزیع کار ، رقابت چندانی در بین مهندسان وجود ندارد که امید است با رقابتی شدن حوزه مهندسی شاهد افزایش کیفیت خدمات مهندسی باشیم.
وزیر راه و شهرسازی ، ابراز امیدواری کرد با رفع تحریم ها و دستیابی به بازارهای جهانی شاهد خروج بازار مسکن از رکود باشیم و فضای کاری جدیدی برای مهندسان در داخل و خارج از کشور را شاهد باشیم.
اکبر ترکان رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور نیز در ابتدای این اجلاس به حضار خیرمقدم گفت و در ادامه سخنانی در زمینه موضوعات مختلف نظام مهندسی ایراد کرد مه اهم آن نیز به شرح ذیل می باشد.
ما بعداز ده سال تحریم های ظالمانه با اقتصادی مواجه هستیم که در برابر تحریم ها مقاومت کرده است.
اقتصادی که در سال های اخیر صادرات نفت آن به نصف کاهش یافته و دسترسی به پول فروش نفت را هم نداشته است و دارایی آن در برخی از کشورها بلوکه شده است.
تحریم در هوانوردی ، تجهیزات فنی و تکنولوژی موجب شده تا دسترسی به ظرفیت های کشور به سختی ممکن باشد و در حقیقت توانمندی و ظرفیت های کشور در بخش های مختلف با تحریم های ظالمانه محدود شده است به گونه ای که ما در یک دوره با رکود سخت و یک دوره نیز با رکود همراه با تورم مواجه بودیم.
نرخ رشد سه درصدی در حال حاضر برای حل مشکلات اقتصادی کشور کافی نیست و وجود سه میلیون بیکار در کشور، ما را دچار مشکلاتی کرده است .
مدیریت بر منابع ارزی کشور باید هوشمندانه باشد و اینکه اقتصاد از این پس چگونه مدیریت خواهد شد مساله مهمی است و در این عرصه به چارچوبی شفاف ، مدیریتی شجاعانه و با تدبیر نیازمندیم.
انباشته شدن هزاران تن فولاد ، سیمان و برخی دیگر از محصولات ساختمانی در انبارها ، علائم رکود را نشان می دهد ، حال باید پرسید چگونه می توان این شرایط را مدیریت کرد تا از این رکود خارج شویم؟
در حال حاضر بیش از 50 درصد منابع بانکی ما در گردش نیست که یا در معوقات رسمی یا غیر رسمی یا دربدهی های دولت به سیستم بانکی و یا در طرح های زودبازده و مسکن مهر قفل شده است که از طرح های انتقال یافته از دولت گذشته به این دولت است.
سالانه به طور متوسط صد میلیون متر مربع در کشور ساخت و ساز شهری رخ می دهد که اگر متوسط هزینه هر متر مربع را هشتصد هزار تومان در نظر بگیریم چیزی در حدود هشتادهزار میلیارد تومان ساخت و ساز در عرصه شهری رخ می دهد. این در حالی است که بودجه عمرانی کشور سالانه سی و هفت هزار میلیارد تومان است .
ساخت و سازهای شهری در کشور بیش از دو برابر بودجه عمرانی است که وقتی این حوزه به سمت رکود پیش رود در مجموع شاهد وارد آمدن آُیب هایی به مجموعه اقتصاد کشور خواهیم بود.
نظام مهندسی باید نقش خود را در راستای خروج از رکود بخش صنعت ساختمان به خوبی ایفا کند و اصلی ترین اولویت ما در راستای خروج از رکود صنعت ساختمان ؛ بازنگری مبحث دوم مقرار ملی و آیین نامه ماده 33 می باشد.
تا سه ماه دیگر انتخابات سازمان نظام مهندسی ساختمان استانها برگزار خواهد شد که این رویداد خوبی است برای آن که این نهاد همواره مردمی و صنفی باشدهرچند که نیازمند مراقبت های ویژه ای هم هستیم.
گردش مالی ناصواب در برخی از مواقع موجب آسیب زدن به نظام مهندسی ساختمان شده که در این خصوص باید فکری کرد و پیشنهاداتی از سوی شورای مرکزی در حال تنظیم و آماده سازی جهت تصویب نهایی است.
نشست هیات عمومی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور نیز بعد از برگزاری مراسم افتتاحییه اجلاس تشکیل شد که در این جلسه تراز مالی و سرانه حق عضویت استانها تصویب و نیز نظام نامه انتخابات شورای مرکزی ، نظام نامه نحوه تشکیل و اداره مجامع عمومی عادی و فوق العاده سازمان نظام مهندسی استانها ، نظام نامه حل و فصل اختلافات بوسیله شورای مرکزی و نیز نظامنامه نحوه تشکیل و اداره صندوق مشترک نظام مهندسی استانها به بحث و بررسی گذاشته و مورد تصویب هیات عمومی قرار گرفت.
اجلاس هجدهم با قرآئت قطعنامه پایانی و نیز تجلیل از دستندرکاران برگزاری آن به کار خود پایان داد .